Ви тут: Головна Блог Підсумки 2013 : онлайн -сервіси та сайти

Підсумки 2013 : онлайн -сервіси та сайти

Чим жив Інтернет в 2013 році? Нам він запам'ятався зростаючою популярністю сайтів для колективного збору коштів, закриттям Google Reader, відродженням Flickr, злетом Bitcoin. Про ці та інші події, які відбувалися з онлайн- сервісами та сайтами в минулому році, читайте...

У масштабі еволюції Інтернету один рік - це дуже багато. За рік популярність сайту легко може зійти нанівець , а може зрости в багато разів. З іншого боку, не дарма кажуть , що історія йде по спіралі. Всесвітній Мережі пішов п'ятий десяток років, і , аналізуючи зміни, що відбуваються в ній , іноді вже можна побачити не тільки злети і падіння окремих веб- проектів , а й нові витки спіралі. 2013 в Інтернеті пройшов яскраво , бурхливо і часом навіть скандально . Давайте згадаємо найцікавіші онлайн- події минулого року.

Kickstarter та інші : новий спосіб ведення бізнесу в Інтернеті

sm11

Ідея збору коштів за принципом « з миру по нитці» не нова. Однак саме в 2013 році ми побачили стрімке зростання онлайн- проектів , що реалізують цю ідею.
Для тих , у кого є цікаві бізнес-ідеї , але не вистачає грошей на їх реалізацію , онлайн -сервіси для збору коштів пропонують відмінний старт. Досить просто виступити з презентацією своєї ідеї , оголосити приблизний список витрат , скласти бізнес -план - і бути дуже переконливим . Подальше ляже на плечі тих , хто побажає інвестувати в ваш проект. Однією з найбільш зручних майданчиків для такого «швидкого старту» є сервіс Kickstarter . За допомогою цього веб -сервісу реалізуються самі незвичайні й сміливі ідеї - від збору коштів для зйомок фільму до серійного випуску складних капців. Kickstarter цікавий як для тих , хто збирається відкрити свою справу , так і для тих , хто просто любить корисні пристрої і відстежує появу незвичайних винаходів.
 
Незважаючи на те, що офіційно презентувати свій проект на Kickstarter можуть жителі дуже небагатьох країн ( США , Канади і Великобританії ) , в минулому році багато жителів колишнього СРСР знайшли спосіб представити там свої ідеї. Багато з них були досить успішними. Так , наприклад , спалах iblazr для iPhone , придумана українськими хлопцями , зібрала понад 156 тисяч доларів - майже в три рази більше , ніж було заявлено для успішної реалізації проекту. А українські розробники технологічного кубика PetCube для віддаленої гри з домашніми улюбленцями зібрали більше 250 тисяч доларів при заявленої мети в 100 тисяч.
 
Загалом на Kickstarter в 2013 році зібрали більше 920 млн доларів. Це в три рази більше показників минулого року. Число людей, що погодилися фінансувати проекти , з минулого року збільшилася приблизно вдвічі і склало 5370000 чоловік.
До речі , успішні кампанії по збору грошей проводилися і задовго до настання епохи Інтернету . Однією з найбільших подібних кампаній в історії був загальнонаціональний збір коштів на спорудження п'єдесталу для статуї Свободи в Нью -Йорку. Як відомо , статуя стала подарунком французького народу до сторіччя революції в США , але , за домовленістю сторін , будувати п'єдестал повинна була американська сторона . Грошей на це катастрофічно не вистачало. Всі спроби зібрати потрібну суму (в тому числі виставки картин , аукціони , боксерські бої , театральні вистави ) були марними до тих пір, поки Джозеф Пулітцер ( Joseph Pulitzer ) , видавець популярної газети The New York World , що не опублікував у ній звернення до американського народу з проханням підтримати споруду п'єдесталу статуї. За п'ять місяців приблизно 120 тисяч американців відгукнулося на прохання . Кожен з них в середньому дав по 85 центів , проте цих грошей вистачило - і проект був профінансований.
 
У наші дні Інтернет робить те ж саме , що зробила газета в 1884 році. Виходить , що ідея збору грошей через сайти на зразок Kickstarter не нова , але це - хороший приклад того , як в наші дні в онлайні можна робити те , що раніше робилося в реальному , офлайновом світі.

Закриття AltaVista

sm12

У липні 2013 року компанія Yahoo офіційно закрила сайт AltaVista.com - тепер при запиті цієї адреси в браузері йде пересилання на сторінку search.yahoo.com . Ця подія для сучасного Інтернету залишилося майже непоміченим. Проте у тих, хто ще пам'ятає догугловскую еру веб -пошуку , є привід пом'янути сайт AltaVista . Ця пошукова система і однойменний веб -портал були дуже популярними в епоху web 1.0.
 
Історія AltaVista почалася в 1995 році. Тоді сайт давав користувачам можливість шукати в Інтернеті і в Usenet. На ньому проводилися розіграші призів , була можливість створювати власні веб- сторінки. Пізніше на головній сторінці сайту розміщувалися популярні пошукові запити , порівняння цін на товари в інтернет- магазинах і свіжі новини .
У 2003 році « альтавист » купила компанія Yahoo - і з тих так пір і не придумала , що можна зробити з цим сайтом , щоб привести його до сучасних реалій . У 2013 році історія AltaVista.com офіційно завершилася , і тепер ми можемо зайти на популярний колись сайт тільки через веб- архів.

Відродження Flickr

sm13

На щастя, не всі придбання компанії Yahoo закінчують своє життя у веб- архіві . Принаймні поки що закриття не світить сервісу Flickr , який отримав в 2013 році нове життя.
Цікаво , що Flickr був запущений в тому ж місяці , що і Facebook. Фактично це був перший сайт , на якому користувачі могли ділитися вдалими фотознімками і шукати цікаві фото, зроблені іншими людьми. Тут навіть були перші ознаки соціальної мережі , оскільки фотографії можна було коментувати . Але мобільна і соціальна революції , які сталися протягом наступних п'яти років , пройшли повз сервісу для обміну фотографіями.
Компанія Yahoo купила Flickr в 2005 році. З тих пір і аж до кінця 2012 року вона не робила нічого для того , щоб поліпшити сервіс. Безкоштовна обліковий запис давала доступ лише до 200 останніх фотографій , та й інтерфейс залишав бажати кращого. Фотознімки можна було переглядати тільки у вигляді квадратних ескізів або ж у повному розмірі , а скачування фотографій з сервісу було занадто незручним. Одним словом , з кожним роком число користувачів Flickr все зменшувалася , і здавалося , що сервіс взагалі близький до закриття .
Однак з приходом в Yahoo нового виконавчого директора багато що помінялося . Відродження Flickr почалося в самому кінці 2012 року з виходу повністю переробленого додатки для iOS . Ця подія дуже вдало збіглося за часом з повідомленням про зміни в користувача угоді Instagram . У період з середини грудня 2012 і до середини січня 2013 Instagram втратив приблизно половину активних користувачів. Вони не могли змиритися з тим , що сервіс залишав за собою право продавати третім особам фотографії, розміщені користувачами сервісу , без будь-яких повідомлень і виплат. Дуже багато з колишніх інстаграммеров перейшли саме на Flickr (або повернулися на нього).
У новому мобільному Flickr реалізовані всі основні функції , до яких звикли користувачі Instagram та інших подібних додатків : є пошук друзів на Twitter і Facebook , вбудована камера , додавання різних фільтрів , перегляд знімків з геометкамі на карті , можливість лайкать фотографії та позначати їх як вибрані , підписуватися на оновлення друзів , залишати коментарі до фотографій , відправляти вподобані знімки в стрічки Facebook , Twitter , Tumblr або електронною поштою .
 
Більше того , виявилося , що новий мобільний Flickr вміє навіть більше , ніж Instagram : у ньому є набір інструментів для редагування зображень , засоби для пакетного завантаження фотознімків і їх організації за альбомами , безліч можливостей для пошуку ( по всьому сервісу , за стрічками друзів , по схожим фотографіям , за ключовими словами ) . Одним словом , додаток для iOS користувачам сподобалося - і завдяки йому сервіс знову ожив .
Але на цьому Yahoo не зупинилася . У травні 2013 року було випущено і додаток для Android. Одночасно з цим була повністю перероблена веб- версія сервісу , змінено умови його використання. Фактично народився абсолютно новий Flickr , що пропонує своїм користувачам безкоштовно до одного терабайта простору для зберігання даних.
Дизайн сервісу теж був змінений : замість маленьких квадратних картинок користувачам були запропоновані досить великі ескізи , які заповнюють все вікно браузера . При скроллинге сторінки вниз з'являються все нові і нові фотографії. При наведенні курсора на знімок можна відразу ж побачити заголовок , ім'я автора , кнопки для коментування та додавання в «Вибране».
 
Звичайно , за роки , які минули з того часу , коли тисячі людей покинули Flickr , багато хто вже звикли довіряти свої фотографії Facebook , Instagram та інших сервісів , але у Flickr все ж трохи інше призначення. Не варто забувати про те , що сервіс зберігає завантажені фотографії у вихідному дозволі , що не стискаючи їх , як той же Facebook , а тому прекрасно підходить для резервного копіювання фотоколекції .
А завдяки тому , що Flickr підтримується багатьма додатками для обробки фотознімків (серед яких , наприклад , iPhoto , Aperture і Lightroom ) , закачування фотографій на відроджений сервіс дуже зручна.

Закриття Google Reader

Серед сервісів , які припинили своє існування в 2013 році , напевно , найбільшою любов'ю користувався Google Reader. Рішення пошукового гіганта про його закриття стало для багатьох користувачів справжнім потрясінням : зрозуміло, що не всі сервіси набувають популярності , але навіщо закривати такий, до якого щодня звертаються мільйони? Офіційно компанія пояснила своє рішення тим , що інтерес до проекту , відкритого сім років тому , останнім часом впав. Зрозуміло , що використання технології RSS після появи Twitter та інших альтернатив знизилося в цілому, однак сервіс все одно був одним з найпопулярніших способів читання новин.
Втім , на рішення Google не подіяли ні збір підписів на підтримку Google Reader , ні численні обурені голоси в Інтернеті, і 1 липня 2013 цей онлайн- інструмент для читання новин став історією. Користувача дані про підписках були доступні для завантаження через сервіс Google Takeout аж до 15 липня, після чого були видалені з серверів Google.
 
Разом із закриттям Google Reader припинили існування і багато додатків сторонніх розробників для читання RSS , які використовували обліковий запис Google. Наприклад , припинилася розробка популярного настільного клієнта для читання RSS- стрічок FeedDemon .
Втім , святе місце порожнім не буває. Після закриття самого популярного сервісу для читання RSS інші подібні веб -додатки отримали нове життя. Наприклад , сервіс Feedly , про який мало хто знав в часи існування Google Reader , отримав так багато нових користувачів , що якийсь час був недоступний. Тільки за перші 48 годин після повідомлення про майбутнє закриття Google Reader на нього перейшло понад п'ятсот тисяч користувачів , а за перший місяць - більше 3 млн. На кінець травня 2013 сервіс обслуговував більше 12 млн користувачів.
 
Втім , треба віддати розробникам належне: вони швидко зорієнтувалися в ситуації, що склалася і спробували зробити сервіс таким , щоб колишні користувачі Google Reader відчували себе на новому місці максимально комфортно. Вони всіляко вітали нових користувачів , обіцяли додавати відсутні функції і робити все , щоб міграція пройшла якомога безболісніше .
Ще в березні Feedly був доступний лише як мобільний додаток для Android і iOS , а також як розширення для браузерів Chrome , Firefox і Safari. Після того як з маловідомого сервісу Feedly перетворився в одну з найбільш прийнятних альтернатив Google Reader , була запущена його абсолютно нова версія . Два основних поліпшення, які в ній були реалізовані , - це робота в будь-якому браузері без необхідності установки доповнень і розширень , а також швидкий імпорт підписок з Google Reader в один клік. Крім того , був відкритий API для сторонніх RSS -додатків.
Наприкінці серпня Feedly представив платну версію сервісу вартістю $ 5 в місяць або $ 45 на рік. Преміум - передплатники можуть користуватися такими благами , як повноцінний пошук по статтях , інтеграція з сервісами Pocket і Evernote , а також більш часте оновлення RSS - стрічок , у порівнянні з безкоштовними обліковими записами

Зліт Bitcoin

sm14

Історія Bitcoin почалася ще наприкінці 2008 року, коли хтось , що ховається під псевдонімом Сатоши Накамото ( Satoshi Nakamoto ) , опублікував документ під назвою Bitcoin : A Peer - to - Peer Electronic Cash System ( « Bitcoin : P2P -система електронних грошей» ) . У ньому були описані головні принципи , на яких побудована нова електронна валюта.
Незважаючи на те , що нова віртуальна валюта привернула увагу громадськості ще два роки тому , саме 2013 -й може вважатися роком , коли про Bitcoin почали говорити практично всюди. Деякі банкіри навіть визнали , що віртуальна валюта може вважатися конкурентом реальним грошам.
 
« Біткоіни » можна купувати за реальні гроші , а також обмінювати їх , в деяких країнах за них можна навіть купити піцу онлайн . Але все ж система Bitcoin насамперед сприймається як зручний засіб для продажу і покупки протизаконних товарів : наркотиків , зброї та іншого. Усі транзакції в системі майже анонімні і безпечні, тому кращого способу оплати за нелегальний товар не придумаєш. Наприкінці жовтня ФБР заарештувала власника найбільшого прихованого сайту Silk Road (веб -ресурс доступний тільки через анонімну мережу Tor ) , на якому здійснювалися різноманітні угоди з продажу незаконних товарів і послуг. В якості платіжного засобу на ньому використовувалася саме Bitcoin , і, за оцінками правоохоронних органів , оборот сайту становив 9,5 млн біткойнов . Тільки у власника сайту було вилучено понад 140 тисяч віртуальних монет.
 
На початку року один біткойн коштував $ 13 , у квітні його вартість перевищила $ 260 , а починаючи з кінця листопада за одну віртуальну монетку можна отримати $ 1 000. Таке різке підвищення вартості віртуальної валюти , звичайно ж , не могло пройти повз увагу кіберзлочинців : впродовж минулого року не раз і не два повідомлялося про хакерські атаки на сервіси « біткоіни -банкінгу » , багато з яких закінчувалися перекладом на бік величезного числа невидимих ​​монеток .
До речі , щоб убезпечити себе від можливої ​​крадіжки віртуальних грошей , цінність яких постійно зростає , багато експертів взагалі радять зберігати біткойни на комп'ютерах , що не мають виходу в Інтернет. Правда , в цьому випадку можна випадково потрапити в історію , схожу на подію з британським ІТ -спеціалістом Джеймсом Хауеллс ( James Howells ) . Ще до того , як курс Bitcoin став стрімко зростати , він викинув старий жорсткий диск від ноутбука , на якому було близько 7500 віртуальних монет (за нинішнім курсом це приблизно $ 7,5 млн). Зараз невдалий мільйонер намагається знайти втрачений накопичувач на звалищі , однак йому навряд чи це вдасться - за площею поховання порівнянно з футбольним полем , а шар сміття за кілька місяців , які пройшли з моменту потрапляння на звалище жорсткого диска , піднявся на 1-1,5 метра.

Висновок

Те , яким буде Інтернет завтра , багато в чому залежить від того , що буде цікаво мільйонам його користувачів. Навряд чи ми віддаємо собі звіт в тому , що , вперше прийнявши рішення про фінансування вподобаного проекту на Kickstarter чи пробуючи намайніть « біткоіни » за допомогою новенької відеокарти останнього покоління , ми беремо активну участь в еволюції глобальної мережі . Ті самі мільйони , які творять історію Інтернету , - це і є ми з вами , тому хочеться вірити в те , що онлайн -сервіси та сайти 2014 будуть такими, якими ми захочемо їх бачити. Дуже хочеться , щоб у майбутньому році отримували підтримку користувачів і процвітали веб- проекти , побудовані на добрих , мирних ідеях. І щоб темна сторона всесвітньої мережі займала настільки мізерну її частина , що для неї не знаходилося б місця в новинах. 

Потрібен сайт? Хочеш знати ціну? Потрібен успішний бізнес?

Телефонуйте (097) 453-6535; (093) 200-7460 прямо зараз!

Маєте бажання працювати з нами

Відправте листа на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або зателефонуйте (097) 453-6535; (093) 200-7460