Ви тут: Головна Блог Seo-оптимізація: Створення карти сайту. Xmap

Seo-оптимізація: Створення карти сайту. Xmap

Однією з важливих складових будь-якого сайту є його карта - карта сайту. Вона не тільки дозволяє відвідувачам краще орієнтуватися на сайті , а й допомагає пошуковим системам швидше і якісніше індексувати його . Про те , що таке карта сайту, як її створити і використовувати , буде розказано в цій статті.

Хоча поняття «карта сайту » сьогодні для мене абсолютно тривіально , колись я не знав що це таке. Думаю , багато новачків в Сайтобудування стикаються з проблемою , коли всі обговорюють якусь річ , але її сенс спочатку не ясний. Коли тільки починаєш свій шлях web - майстри і читаєш різні форуми і блоги , здається , що люди там говорять на абсолютно іншій мові , відмінному від російського . Специфічних понять і виразів дуже багато і в них постійно плутаєшся .... Так до чого це я ? До того, що спочатку я розповім , що таке «карта сайту » в принципі. Багато , більш - менш досвідчені веб- майстри можуть закидати мене помідорами з криками « Що за дитячий сад! ? Це вже і так всі знають ! » , Але я намагаюся донести інформацію до всіх , в тому числі і до новачків , тому намагаюся писати , розраховуючи на те , що людина не знає нічого .

 Так що ж таке «Карта сайту » ? У Вікіпедії сказано:

 -------------------------------------------

Карта сайту - одна із сторінок сайту , аналогічна змістом книги. На карті сайту представлений (по украй мірі повинен бути представлений ) повний перелік розділів , або всіх сторінок , наявних на сайті. Використовується як елемент навігації. Є стандартним елементом , що дозволяє підвищити якість інтерфейсу . Нерідко , заголовки сторінок в списку служать посиланнями на ці сторінки . Карта сайту може принести користь будь-якому сайту . Вона не тільки корисна з точки зору гарної навігації , але й збільшує відвідуваність веб -сайту.

Так само карта сайту допомагає пошуковим системам правильно проіндексувати даний веб -сайт.

-------------------------------------------

Тобто карта сайту , це щось на зразок його змісти , елементами якого служать посилання на ключові сторінки. Як я сказав на початку статті , карта сайту корисна як для людей , так і для пошукових систем . Тепер трохи докладніше:

Користь для людей

Уявіть , ви - людина, яка вперше зайшов на цей сайт ( а може бути так і є? :)) . Хоча я і намагався зробити навігацію максимально простою та зручною , спочатку тут легко заплутатися. Але варто зайти в пункт меню «Карта сайту», як всі матеріали , які є на сайті , видно , як на долоні. Для багатьох відвідувачів це може бути вкрай зручно.

Користь для пошукових систем

Як пошукові системи індексують сайти ? Є посилання , за якою вони знаходять сайт .. Далі пошуковий робот йде по всі знайдені на сайті посиланнях і індексує відкриваються сторінки. Далі , на кожній з сторінок процес повторюється. Але все це відбувається до певної межі і якщо сторінка має високий рівень вкладеності (кількість переходів по посиланнях до неї , починаючи від головної ) , то досить імовірно , що індексація такої сторінки може надовго затягнутися. Тут нам також допомагає карта сайту. У більшості пошукових систем є панель веб -майстри, де , підтвердивши права на керування сайтом , можна додати карту сайту для обробки . Це , так чи інакше , прискорює індексацію , т.к. роботу більше не потрібно вишукувати на сторінці всі посилання і ходити по них .

 Як бачимо , користь від карти сайту є і будь-який, поважаючий себе сайт , повинен її мати .

В Joomla за замовчуванням функції карти сайту немає , але є додатковий компонент , який заповнює цей недолік. Його назва Xmap .

В установці компонента немає нічого складного і відбувається вона стандартно . Далі переходимо в « Компоненти -> Xmap » і бачимо наступне :

1

Інтерфейс Xmap досить своєрідний , але , якщо розібратися , нічого складного тут немає.

Отже , у нас є 3 вкладки:

- Карти сайту;

- CSS ;

- Розширення ( extensions ) .

 Розглянемо кожну з них докладно.

Xmap . Карти сайту.

Головна сторінка , на якій ми можемо створити карту сайту. Основна особливість тут у тому , що карту сайту ми можемо пов'язати тільки з меню Joomla. Для того , щоб вона відображалася повністю , потрібно додати всі меню , наявні на сайті , крім, хіба що , меню зареєстрованого користувача . Його всьому бачити не потрібно .

4

Також тут показані всі посилання, що ведуть на карту сайту.

Якщо клікнути на кнопку «Змінити» , відкриється меню з пунктами :

- Установки - відкриває меню установок , про нього докладніше трохи нижче ;

- Встановити значення за замовчуванням - скидає налаштування карти сайту;

- Копіювати - створює копію карти сайту ( ще одну карту) ;

- Видалити - видаляє карту сайту;

- Скинути кеш - отчищает кеш , формуючи тим самим оновлену карту.

Тепер докладніше про установки. Вони показані нижче:

6

Тут ми бачимо наступне :

- Ім'я класу CSS - тут можна визначити CSS- клас карти сайту для подальшого застосування до неї різних стилів;

- Кількість колонок - виводити карту сайту в одну або кілька колонок ;

- Позначити зовнішні посилання - якщо відзначене, то всі зовнішні посилання карти будуть відзначені обраним малюнком;

- Показувати заголовки меню - якщо відзначене, то перед посиланнями в кожному меню карти буде показаний його заголовок ;

- Показати посилання на сайт розробника - якщо відзначено , під картою буде показана посилання на сайт розробників . Таким чином ви можете віддячити авторів за цей компонент ;

- Виключити пункти меню (за ID ) - якщо ви маєте деякі пункти меню , які не хочете включати в карту , потрібно вказати їх тут ;

- Використовувати кешування - формування карти сайту тягне за собою істотне навантаження на сервер (особливо , якщо карта велика) , і якщо до карти будуть часто звертатися , це може істотно знизити продуктивність сайту, або викликати невдоволення хостера. Використання кешування вирішує цю проблему , оскільки протягом часу , зазначеного тут , всім буде віддаватися одна і та ж карта , без нової генерації. Навряд чи у вашій карті щось змінюватиметься частіше , ніж один раз на 15 хвилин , так що застосування кешування повністю виправдано.

- Стиснути XML карту сайту , для збільшення пропускної здатності - іноді буває так , що карта сайту виходить ну дуже великий . Особливо це стосується інтернет -магазинів з великою кількістю товарів . Були випадки , коли карта сайту у мене становила понад 10мб . Віддавати такі великі файли при кожному запиті іноді теж може бути важко. Тому , якщо ваша карта дуже велика , можливо, має сенс включити цю опцію.

Такі налаштування компонента. Тут немає нічого складного. Тепер перейдемо до наступної вкладки .

Xmap . CSS.

У вкладці CSS ми можемо змінити стиль відображення нашої карти . Тут все визначається смаком . Особисто мені , подобається і стандартний стиль .

2

Xmap . Розширення ( extensions ) .

Останньою вкладкою є розширення для Xmap . Всі знають , що у Joomla є величезна кількість додаткових розширень , багато з яких беруть участь у сайтах веб- майстрів. Для того , щоб побудувати правильну карту , Xmap повинен знати , як правильно інтерпретувати кожне з розширень , адже єдиного стандарту немає і кожен розробник робить розширення по своєму. Для цього в Xmap існує функція розширень. Багато з відомих компонентів Joomla вже включені сюди . Пошукайте тут ті , що використовуєте . Також є можливість установки додаткових розширень для Xmap .

3

Плагін xmaplink .

У складі з компонентом Xmap йде також додатковий плагін xmaplink . Він додає в візуальний редактор кнопку, що дозволяє легко і зручно вставляти в текст матеріалу посилання з карти сайту . Після установки і активації плагіна під редактором з'являється кнопка « Link » , при кліці по якій відкривається вікно вибору потрібного посилання :

7

Іноді це може бути дуже зручно.

Після того як все зроблено , нам потрібно :

1 ) вивести карту на сайт . Це можна зробити , додавши новий пункт меню і вибравши його тип « Xmap » , далі вибираємо праворуч нашу карту і зберігаємо новий пункт. Після цього при кліці по даному пункту меню буде відкриватися карта сайту.

2 ) додати сайту в панелі веб- майстра пошукових систем . Раджу зробити це для Яндекса і Гугла . Ось їх панелі:

- Яндекс ;

- Google.

Крім усього вищеописаного для Xmap існує безліч додаткових розширень. Побачити їх можна тут.

На цьому все , удачі у створенні вашої власної карти сайту!

Потрібен сайт? Хочеш знати ціну? Потрібен успішний бізнес?

Телефонуйте (097) 453-6535; (093) 200-7460 прямо зараз!

Маєте бажання працювати з нами

Відправте листа на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або зателефонуйте (097) 453-6535; (093) 200-7460